Azzam, een Syrische vluchteling uit Vilvoorde, trok naar Sicilië om zijn ouders op te halen die per boot naar Europa werden gesmokkeld. Journalist Pieter Stockmans ging mee voor dS Weekblad. ‘Die smokkelaar verdient 11.000 euro en kan niet eens voedsel en water voorzien?’

Het verhaal, van het nagelbijtend afwachten of zijn ouders veilig waren tot de reis over land van Italië naar Vilvoorde, las je in dS Weekblad. Als je echt alles wil weten, van a to z en in geuren en kleuren, dan kan je vanaf zondag 3 mei op deze website het uitgebreide kortverhaal vinden.

Herbeluister hier het interview met Azzam en Pieter op het Vlaamse Radio 1-programma Interne Keuken.

Herbeluister hier het interview met Azzam en Pieter op het Nederlandse Radio 1-programma De Nieuws BV.

Hieronder een korte voorpublicatie.

Een mensensmokkelaar vroeg Azzam 11.000 euro om zijn familie de Middellandse Zee over te brengen. ‘Met dat geld koop ik de toekomst van mijn ouders. Toen ik 11 was, kocht mijn vader me een computer. Daardoor zou ik in België als IT’er kunnen werken, en  daardoor kan ik hen nu vrijkopen. Zij hebben mijn toekomst verzekerd, ik red die van hen.’

Vorig jaar reisde de Vilvoordenaar naar Sicilië om zijn familie op te halen. Pas na vijf dagen op Sicilië wist hij dat zijn familie gered was. Zijn familie had er toen een boottocht van 10 dagen opzitten. Dan begon de strijd om zijn familieleden terug te vinden, en van Sicilië naar Vilvoorde te krijgen.

2 juni, dag 3 in Sicilië. Azzam verneemt dat de vluchtelingenboot zich niet in Italiaanse, maar in Griekse wateren bevindt:
‘Dan mogen ze niet bellen. Anders komt de Griekse kustwacht. De smokkelaar had gezegd dat ze in de Italiaanse wateren waren. Hij houdt ons aan het lijntje. Als we vandaag het nummer van de satelliettelefoon niet krijgen, annuleer ik de transactie.’

3 juni, dag 4 in Sicilië. De Italiaanse kustwacht laat weten dat ze niets kunnen doen, omdat de boot zich in Maltese wateren bevindt:
‘Ik zag in zijn ogen oprechte spijt. Tot het laatste moment bood hij opties aan. Deze mensen zouden een ereteken van Europa moeten krijgen.’

4 juni, dag 5 in Sicilië.  Azzam ontmoet Denis, die hem onder zijn vleugels zal nemen. 
‘Mijn naam is Denis. Het is een eer jullie te ontmoeten. Elke Siciliaanse familie heeft wel leden die eropuit getrokken zijn, op zoek naar een betere toekomst voor hun    kinderen. Voor ons zijn jullie geen cijfers, maar ouders, zonen, dochters.’

6 juni, dag 7 in Sicilië. Azzam vindt zijn familie terug.
‘We hebben dertien dagen geen water gedronken en maar een paar stukjes brood gegeten’, zegt vader Sultan. ‘Dag en nacht moesten we ons vasthouden om niet weg te glijden. Bij elk grote golf schreeuwden de vrouwen en kinderen. Op sommige momenten was ik ervan overtuigd dat we het nooit zouden overleven.’