Gisteren beslisten Europese regeringsleiders dat ze de stroom van vluchtelingen en migranten richting Europa zullen vertragen. Vandaag lees je dat onze regering de regels rond gezinshereniging voor vluchtelingen wil verstrengen. Daardoor zal de illegale stroom vluchtelingen en migranten naar Europa net versnellen. Veel gezinnen zijn immers op de vlucht gescheiden geraakt en zullen niet aanvaarden gescheiden verder te leven. Ze zullen hun leven riskeren en smokkelaars betalen om weer samen te kunnen zijn. Hier verzamel ik alles wat ik de afgelopen vijf jaar over gezinnen op de vlucht heb gepubliceerd.

Na zovele jaren vluchtelingencrisis weigeren regeringsleiders nog altijd dit eenvoudige feit te erkennen: de stroom vluchtelingen naar Europa zal vertragen door hen wettelijke wegen naar Europa aan te bieden. Dus: gezinshereniging. In plaats van die wettelijke migratiekanalen te versoepelen (wat de VN en het Internationale Rode Kruis al jaren vragen; “Separated refugee families in the EU”) worden ze verstrengd.

Waarover gaat het? Vele vaders uit Syrië zijn alleen gevlucht en hebben hun vrouw en kinderen achtergelaten, omdat ze voor het hele gezin geen smokkelaar konden betalen. Zo kwamen Syriërs naar België en raakten velen gescheiden van hun kinderen.

Normaal, om later je gezin naar België te laten overkomen, moet je aantonen dat je voldoende huisvesting, bestaansmiddelen en een ziekteverzekering hebt. Vluchtelingen moeten dat niet aantonen als ze de aanvraag tot gezinshereniging indienen binnen het jaar nadat ze erkend zijn als vluchteling. De regering wil daar nu drie maanden van maken.

Maar de aanvraag is duur, bureaucratisch en ingewikkeld. De termijn van één jaar voor vluchtelingen had dus een reden. Voor vele vluchtelingen is het simpelweg onmogelijk binnen de drie maanden de aanvraag in te dienen. Dat lees in je de verhalen onderaan.

De enige reden om de termijn te verkorten is om het leven van Syrische vluchtelingen, dat al door zovele anderen tot een hel is gemaakt, nog moeilijker te maken. Om anderen af te schrikken om nog naar België te komen. Dat heet: immoreel.

In Groot-Brittannië is het al verstrengd. Gevolg: psychologische trauma’s bij ouders én kinderen. Dat publiceerde de Britse Kinderrechtencommissaris deze maand in het rapport “Skype Families”. De laatste vijf jaar heb ik heel wat Syrische “Skype families” ontmoet. Ik zag hoe dit ouders en kinderen helemaal kapot maakt.

Het is het zoveelste voorbeeld dat onze regering of een regeringspartij de afbouw van kinderrechten wil gebruiken om een afschrikkingseffect te ressorteren.

Als je wil weten wat het is voor een ouder en een kind om gescheiden te leven, dan is dit aan te raden lectuur:

1. Lees: De wind zal ons dragen

Bekijk ook:

Azzams enige contact met zijn ouders verloopt al twee jaar lang via Skype. ‘Vader, je was 49 toen ik vluchtte. Vandaag…

Posted by Tussen Vrijheid en Geluk on dinsdag 11 maart 2014

“Ik hou van jou.” Sultan, het zoontje van Azmi Daaboul, schrijft een boodschap aan zijn papa in het zand op het strand…

Posted by Tussen Vrijheid en Geluk on dinsdag 11 maart 2014

AZMI DAABOUL, BRUSSEL: ODYSSEE VAN LEVANT EN NOORD-AFRIKA TOT ITALIË EN BELGIË. vlnr:1. In Syrië: vlak voor ze het land…

Posted by Tussen Vrijheid en Geluk on maandag 25 november 2013

In de warmte en veiligheid van onze huizen tikken de seconden voorbij, terwijl diezelfde seconden op het dek van een…

Posted by Tussen Vrijheid en Geluk on zaterdag 31 mei 2014

 

2. Lees: Een Syrische gezinsherenigingsvakantie

Bekijk ook:

Hilde Sabbe van Het Laatste Nieuws doneert vandaag haar column aan Nevin Hossein, een Syrisch meisje op de vlucht met…

Posted by Tussen Vrijheid en Geluk on donderdag 3 april 2014

 

3. Lees: Met een opblaasbootje stak ik de Evros over

Bekijk ook:

Ahmad Asaad, Syrisch vluchteling in België, had zijn ticket en bagage al klaar om vandaag naar Turkije te reizen. Daar…

Posted by Tussen Vrijheid en Geluk on zondag 5 januari 2014

‘De keuze waar de mensheid voor staat, is de keuze tussen vrijheid en geluk. Voor de meeste mensen is geluk beter’,…

Posted by Tussen Vrijheid en Geluk on zaterdag 23 november 2013

Prachtig nieuws! Ahmad Asaads vrouw en dochtertje Shahad zijn eindelijk aangekomen in België. We wensen hem geluk en…

Posted by Tussen Vrijheid en Geluk on vrijdag 4 april 2014

Bekijk ook deze video:

Saraqeb, een stad in het noorden van Syrië, wordt gebombardeerd door het Syrische leger. In deze video zie je hoe de stad er vandaag bij ligt, en ook beelden net na recente bombardementen. In deze omgeving leefde de kleine Shahad. Haar vader Ahmad Asaad vluchtte clandestien naar België omdat hij als activist in de revolutie gezocht werd door de geheime dienst. Hij moest zij familie achterlaten. Al die tijd kon hij enkel via Skype met Shahad praten. “Papa, waarom zit je aan de andere kant van het scherm?” vroeg ze dan. Ahmad moest een jaar wachten op een vluchtelingenstatuut in België en dan nog eens maandenlang de bureaucratische procedure van gezinshereniging doorlopen. Hij werd er gek van, maar is nu herenigd met vrouw en dochtertje Shahad. Op het einde van de video zie je Shahad in Turkije, gelukkig, veilig onderweg naar België.

 

4. Lees: Kinderarbeid als ticket naar Europa

Bekijk ook:

Zie hier hoe Syrische gezinnen uit elkaar worden geslagen in hun zoektocht naar vrijheid en geluk.Op 14 augustus zaten…

Posted by Tussen Vrijheid en Geluk on woensdag 3 december 2014

 

Na ons onderzoek in Turkije in de zomer van 2014 stelden we vast dat aan alle voorwaarden was voldaan voor een massale stroom vluchtelingen naar Europa. En kijk wat er gebeurd is in de zomer van 2015. Nevin’s vader Ali ging een jaar geleden voorop naar Denemarken. Haar vader wilde niet de hele zware, bureaucratische procedure voor gezinshereniging doorlopen. En deze zomer ondernam dus ook Nevin zelf de gevaarlijke reis naar Griekenland en helemaal door Oost-Europa. Ze is nu veilig aangekomen in Denemarken, waar ze weer bij haar vader is. Ze zal nu naar school gaan, voor het eerst in 4 jaar. Ali had zijn dochter laten werken in Turkije, om genoeg geld te sparen om de smokkelaars te betalen, zodat ze later weer naar school zou kunnen. Het was een grote gok, maar hij won. Met zijn moedige daad won hij de toekomst van zijn kind. En er zijn duizenden jongens en meisjes zoals Nevin, die wachten op hun kans om een toekomst te winnen. Je kan het leven van miljoenen mensen niet pauzeren voor 5 jaar.

5. Moeder toegang tot België geweigerd

6. Gezin gescheiden op de vlucht