Het Turkse leger vuurt artillerie af op de Syrisch-Koerdische provincie Afrin, waar Roliana en haar gezin vandaan komen. In de zomer van 2014 bezochten we Afrin nog. Vele familieleden zijn nu in gevaar door Turkse aanvallen. Niemand van hen had ooit gedacht dat de provincie van de honderdduizenden olijfbomen zou belanden in het midden van een Turks-Russisch conflict dat de wereldvrede bedreigt.

Een week geleden vluchtten inwoners van Aleppo nog naar Afrin omdat Aleppo gebombardeerd werd door het Russische leger. Nu vluchten inwoners van Afrin zelf omdat de provincie bestookt wordt door het Turkse leger.

Gisterennacht vuurde het Turkse leger vanuit de Turkse provincie Hatay artillerie op het Koerdische dorpje Hamam bij Jinderes, in de provincie Afrin. Er vielen twee doden: een jongen van 17 en een meisje van 15. Inwoners stuurden me onderstaande foto’s.

Op een paar kilometers daarvandaan woont Roliana’s neefje Can met zijn moeder. Dit is Can, samen met Roliana:

Roliana en Can.

Geplaatst door Tussen Vrijheid en Geluk op maandag 20 oktober 2014

 

Anderhalf jaar na deze foto is Roliana erkend als vluchteling in België en is Can nog altijd in gevaar, in Syrisch gebied bestookt door Turkije. Can toonde ons zijn nieuwe schoenen. ‘Kijk, die hebben we gekocht om naar België te gaan’, zei hij. Can praatte de hele tijd over “Belcico”, maar we moesten hem in Syrië achterlaten. Zijn vader vluchtte alleen naar Duitsland en is daar als vluchteling erkend. Can en zijn moeder konden niet mee omdat de ouders Can niet op een levensgevaarlijke rubberboot wilden nemen en omdat ze niet genoeg geld hadden om smokkelaars te betalen.

Dit is Can’s huis in Jinderes, in de buurt van waar Turkse artillerie landde:

‘Mag ik mee naar België? Is de politie in België al weg?’ blijft Can vragen. Zijn moeder had gezegd dat het moeilijk is om België binnen te geraken omdat er politie aan de ingang staat.

Geplaatst door Tussen Vrijheid en Geluk op zaterdag 18 oktober 2014

 

Roni en zijn neefje Can. De jongen blijft maar vragen: ‘Wanneer gaan we naar Belcico? Ga je me alleen laten?’ En met een gebroken hart moest Roni een paar uur later deze jongen achterlaten.

Geplaatst door Tussen Vrijheid en Geluk op maandag 20 oktober 2014

 

Ook de zus van Roliana’s moeder Rokan is nog in Jinderes. Rokan belde haar op. ‘Iedereen vlucht naar andere dorpen’, zei ze. ‘De raketten komen onverwacht en landen op dorpen die niet eens betrokken zijn in de gevechten. Jinderes ligt op meer dan 80 kilometer van het front. Turkije bestookt gewone dorpen. Gisterennacht durfde niemand te gaan slapen. Iedereen vreesde dat de situatie zou escaleren.’

De broer van Roliana’s opa Nouri is in Afrin stad. Twee Turkse raketten landden niet ver van het stadscentrum.

Wat is er aan de hand?

Sinds de Russische bombardementen op het noorden van Aleppo, een paar tientallen kilometers van Afrin, stond het vast dat Afrin in de maalstroom gezogen zou worden. Waarom? Volg mee op de kaart:

(c) Thomas Van Linge @arabthomness (http://bit.ly/1L03E7A)

(c) Thomas Van Linge @arabthomness (http://bit.ly/1L03E7A)

  1. Rusland bombardeerde de islamistische Syrische rebellen in het noorden van Aleppo (groene gebied bij Azaz).
  2. Daardoor zagen de Koerden van Afrin (van de militie YPG, ideologisch verbonden met PKK) hun kans om naar Azaz op te rukken en daar gebied op de islamistische rebellen te veroveren. Dat deden ze samen met het Revolutionaire Leger, een coalitie van seculiere Koerden, Arabieren en Turkmenen. De Koerden willen het gebied aanhechten bij de Koerdische autonome regio van Afrin (gele gebied links bovenaan).
  3. Turkije zag hoe de Koerden met deze coalitie dichter bij de stad Azaz kwamen en in de buurt ook de luchthaven van Menagh innamen. Azaz is strategisch belangrijk voor Turkije. Via Azaz heeft Turkije altijd de islamistische rebellen bevoorraad. En voor Turkije is Azaz ook een dam tegen de verdere Koerdische gebiedsuitbreiding. De Turkse premier Davutoglu zei dat Azaz een rode lijn is en zocht waarschijnlijk een voorwendsel om de Syrische Koerden te kunnen aanvallen, om hun opmars te stoppen.
  4. Afgelopen woensdag 17 februari kwam er dan de aanslag in de Turkse hoofdstad Ankara, vlakbij een militair hoofdkwartier, het parlement en regeringsgebouwen. Dat is hoogst verwonderlijk in zulke uiterst beveiligde buurten van Ankara. Ook verwonderlijk – of verdacht: na amper een halve dag beschuldigde Davutoglu de Syrische Koerden van YPG. Een perfect voorspelbare ontwikkeling in dit duistere theaterstuk van terreuraanslagen en militaire interventies die daarop volgen. Want Turkije gebruikte de aanslag onmiddellijk om aanvallen te lanceren tegen de Syrische Koerden, die elke betrokkenheid ontkennen. Dat Turkije dat uitgerekend in Afrin doet, betekent dat Turkije de Syrische Koerden van Afrin een signaal wil geven: ruk niet meer verder op naar Azaz.
  5. De Syrische Koerden spelen met vuur. Zoals Icarus te dicht bij de zon vloog, dreigen ze verblind te worden door hun droom om Syrisch Koerdistan (“Rojava”) te verenigen in één grondgebied. Ze zijn nu maar een paar kilometers verwijderd van het front met IS (grijs gebied in het midden), waar de islamistische rebellen al maandenlang tegen IS vechten. De Koerden willen daar tegen IS beginnen vechten om dat IS-grondgebied  in te nemen en Afrin territoriaal te verbinden met Kobani (gele gebied achter het grijs gebied). Dan zou de bevoorrading van IS vanuit Turkije worden afgesneden, en zouden de Koerden hun gedroomde aaneengehechte autonome regio langs de hele Turkse grens beet hebben. Een levensgevaarlijke gok, want Turkije zal er alles aan doen om dat te verhinderen.

Turkije wil dat de VS de Syrische Koerden opgeven als bondgenoot, maar de VS blijven in de Syrische Koerden een belangrijke bondgenoot zien. De Amerikaanse kolonel Steve Warren, woordvoerder van de militaire operatie tegen IS in Syrië en Irak, zei tijdens een persconferentie drie dagen geleden: ‘Wij hopen dat de Koerden van Afrin in het westen en de gematigde Syrische oppositiegroepen in het midden samen gaan vechten tegen IS in het oosten. Daar sturen we op aan via al onze communicatiekanalen.’

Met “gematigde oppositiegroepen” bedoelt Warren de islamistische rebellen die tegen IS vechten.

De VS willen dat zij samen Azaz beschermen tegen de opmars van Assad en het Russische leger richting Turkse grens. Maar dat zien de Koerden niet zitten, omdat ze weten dat de islamistische rebellen toch niet aanvaarden dat het gebied ingelijfd wordt bij een autonome Koerdische regio. Sommige rebellen beschuldigen de Koerden ervan samen te werken met Rusland en Assad.

Rusland wil dan weer dat de Syrische Koerden Azaz beschermen tégen de islamistische rebellen en toetreden tot de coalitie van Rusland, Assad en Iran. Niet toevallig: een paar weken geleden opende PYD, de dominante partij van de Syrische Koerden, een kantoor in Moskou.

De Veiligheidsraad vergadert over de situatie in Afrin. Rusland heeft Turkije gewaarschuwd. Inwoners van Afrin lieten me weten dat Russische vliegtuigen surveilleren boven Afrin. Bevindt Afrin zich binnenkort in de frontlijn tussen twee machtige legers: Turkije en Rusland? Sinds ons bezoek aan Afrin in 2014 (toen we het gezin van Roliana leerden kennen) zeggen we al dat dit stadje van groot strategisch belang zou gaan worden. Dat is nu effectief aan het gebeuren.

Een wereldoorlog lijkt voorlopig nog niet op de agenda van wereldleiders te staan: de NAVO zou achter de schermen gezegd hebben dat ze NAVO-lid Turkije niet zouden steunen in een oorlog om Turkse belangen die niet samenvallen met NAVO-belangen. Turkije handelt op zijn eentje, zonder de ruggensteun van de NAVO, de VS en Europa, die Turkije allemaal bekritiseerden.

In dat kluwen zijn gewone mensen verwikkeld. Bekijk daarover ons fotoalbum over Afrin:

LEVEN OP HET SYRISCHE PLATTELANDHoe is het leven op het leeglopende Syrische platteland in oorlogstijd? We zagen er…

Geplaatst door Tussen Vrijheid en Geluk op donderdag 16 oktober 2014