Wat gebeurt er in Syrië? En wat heeft dat te maken met de aanslagen en de terreurdreiging in België? Wie zijn de jihadisten, of Syriëstrijders, en waar komt hun beweging vandaan? Wat zijn hun drijfveren, levensverhalen en ideologie? Wie zijn de strijdende partijen in Syrië en wat willen ze bereiken? Welke rol speelt onderwijs in de Syrische burgeroorlog? Waarom komen Syrische vluchtelingen naar Europa?

Bijna vijf miljoen Syriërs hebben hun land verlaten, op de vlucht voor bombardementen en milities die dorpen en steden kaapten voor een nietsontziende oorlog. De meeste Syriërs zoeken veiligheid in de buurlanden, waar ze op zoek gaan naar werk en onderwijs voor hun kinderen. Een kleine minderheid probeert een nieuw leven op te bouwen in Europa, meestal noodgedwongen.

Wie zijn deze vluchtelingen?
Hoe worden ze opgevangen?
Hoe leven ze in hun gastland?
Hoe en waarom komen ze naar Europa?

Pieter Stockmans is journalist voor MO-magazine en coauteur van het boek De Jihadkaravaan, dat hij samen met Montasser Alde’Emeh schreef. Hij reist sinds tien jaar door Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Aan de hand van foto’s vertelt hij over zijn ervaringen en ontmoetingen. Hij biedt een antwoord op deze vragen, met eigen foto’s en video’s.

Een boeiende voordracht over een oorlog die nu reeds vijf jaar de publieke opinie bezighoudt en waarvan de gevolgen ook, spijtig genoeg, tot in ons eigen land voelbaar zijn.

Meer info: http://www.davidsfonds.be/activity/division/activitydetail.phtml?id=44690

Categories: